Evija Freidenfelde
Glezniecība / MA
Krāsas un formas sinestēzija garšā jeb Garšizpēte Synaesthesia of colours and forms in tastes or Tastigation
- Tehnika: Augstspiedums, orģinālstencili, sietspiede
- Izmērs: 18 lielformāta grafikas, vidēji 120 x 80 cm
- Darba vadītājs: Docente Vita Lēnerte
Autores sinestēzijas prakse un veiktā anketēšana pēta sinestēzijas efektu, noskaidrojot, ar kādām konkrētām krāsām un formām Latvijā asociējas 6 pamatgaršas – salds, sāļš, skābs, rūgts, umami un trekns. Autore izmanto pētījuma rezultātus, reflektējot par šādām atpazīstamām garšām - pica, jūras produkti, salāti, Tiramisu, sarkanais vīns Primitivo, Cēzara mērce, Vorčesteras mērce un zivju mērce. Garšas tiek vizualizētas abstraktā ekspresionisma stila lielformāta grafiskās kompozīcijās. Kompozīciju brīvas instalācijas ar gaisa kustību telpās vai dabā demonstrē garšu savstarpējo sajaukšanos un transformāciju. Autore ieved skatītāju garšu pasaules laika un telpas dimensijā, kas ir iemūžināts videofilmā. Autores veiktais starpnozaru pētījums met izaicinājumu V. Kandinska attiecināmības teorijai.
Bakalaura darbu instalācijas variants un konceptuālā sinerģijas efekta telpas un laika dimensija iemūžināta 10 minūšu videofilmā, kas atrodams interneta vietnē Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=1xYketzxHes&ab_channel=evijaFreidenfelde.